לקראת החופש הגדול

דף הבית >  משפחתיות >  לקראת החופש הגדול

היה הייתה מלכה

היה הייתה אישה שהייתה מלכה. כל בוקר היא קמה, הכינה סנדוויצ'ים לכל הילדים ולבעלה, השאירה את הילדים במסגרות ויצאה לעבודה. אחרי העבודה היא אספה את הילדים מהמסגרות ויצאה איתם לגינה. היא דיברה עם חברות, נהנתה לראות את הילדים משחקים וחזרה הביתה להכין ארוחת ערב. אחרי שהילדים היו מקולחים ורדומים בעלה נכנס הביתה, והיא ישבה איתו בנחת לאכול ולדבר.

ואז...

ואז הגיע החופש הגדול ושום דבר לא היה אותו דבר. הילדים הלכו לישון מאוחר וקמו מאוחר, היא כבר לא הצליחה להגיע לעבודה בזמן, הארוחות היו מורכבות בעיקר מנשנושים, ופחות מסירים עם תבשילים טעימים. החברות כבר לא חיכו לה בגינה אחרי הצוהריים, ושלא נדבר על אפיסת הכוחות שלה בלילה, כשבעלה חזר.

***

למה? למה הרבה פעמים החופש הגדול מבאס אותנו? יכול להיות שאנחנו אפילו קצת, ממש קצת, חוששים ממנו? 

"אנחנו צריכים להגיע אל החופש הגדול בעיניים פקוחות", אומרת הרבנית ענבל מלמד, "שלא כמו הקורונה הוא לא אמור להפתיע אותנו, ולכן אנחנו יכולים להיערך אליו מראש. זה אומר למשל לעשות תיאום ציפיות: בין הבעל לאישה, בין ההורים לילדים... לכל אחד יש ציפיות אחרות וחשוב לשמוע אותן. זה אומר גם לנסות לתכנן תוכנית לחופש הגדול. היא לא חייבת להיות תוכנית מפורטת של חודש, אבל לפחות תוכנית שבועית. חשוב שהתוכנית תהיה ריאלית, מציאותית, ולא פנטזיות שיתנפצו ויגרמו לכולם אכזבה. אחרי שבוע אפשר לבדוק מה עבד, מה לא עבד, ומה כדאי לשפר לקראת שבוע הבא".

מה האתגרים שהחופש מעמיד לפנינו? ואיך נוכל להתמודד איתם כדי להרגיש טוב יותר?

"האתגר הכי מהותי בחופש הגדול הוא ההתמודדות שלנו עם עצמנו", אומרת הרבנית זיוה מאיר, "הילדים מרגישים את האמת, ולכן אם נהיה מבואסים אך ננסה לשדר להם שהכול בסדר זה פשוט לא יעבוד. אנחנו צריכים קודם כול לעשות עבודה פנימית מול עצמנו, לדעת שזה המצב שה' שם אותנו בו עכשיו ואנחנו מסוגלים להתמודד איתו, ומתוך זה כל האנרגיה בבית משתנה". 

"יש לנו נטייה להיות בפחד, בטח בתקופה של הקורונה. אנחנו תמיד מפחדים, תמיד מרגישים שרע ויהיה עוד יותר רע. אבל העבודה הפנימית שלנו מובילה אותנו למקום אחר: טוב ויהיה עוד יותר טוב. אנחנו צריכים להבין את השליחות שלנו, להבין שה' נתן לנו כוחות כדי למלא אותה. זו העבודה הפנימית ושם האוצר. הילדים הם לא העניין בכלל".

מלבד האתגר של העמידה שלנו מול החופש, הרבנית מלמד מצביעה על סוגים נוספים של קשיים: "כל אחד מתמודד עם אתגרים אחרים בחופש. זה יכול להיות קושי טכני, וזה יכול להיות קושי כלכלי או נפשי", היא אומרת, "לכן צריך לבחון את המשאבים העומדים לרשותנו: האם אחד ההורים נמצא בבית כל הזמן? אם לא, צריך לדאוג מראש לסידור לילדים. כמה אנחנו רוצים לצאת לבלות? כמה כסף אנחנו מוכנים להשקיע בבילויים המשפחתיים? ובבילויים של הילדים? אם יש שיקול כלכלי חשוב לשתף בו את הילדים".

"עניין נוסף הוא הצורך בתעסוקה רב־גילאית. מנסים לעשות יצירה והקטנים מפריעים, רוצים לצאת לטיול והגדולים מתלוננים... בתי ספר וגנים נותנים מענה לכל שכבת גיל, אבל בבית הכול מתרכז אל ההורים וזה מאוד מורכב". 

"אפשר וכדאי לנצל את ימי החופש ללימוד", היא ממליצה, "ממש לעורר את הבית כולו לסדר של לימוד. זה לא חייב להיות לימוד תורה, אבל זה חייב להיות קבוע. מתרגול של אנגלית שעה ביום אפשר להגיע לתוצאות מרשימות! ממש כמו התמדה בפעילות גופנית, חשוב להתמיד בסדר של לימוד. קשה ללמוד ולהתקדם מתוך בלאגן".  

"הדברים ידועים", היא מסכמת, "אבל הדבר הכי חשוב הוא להשאיר זמן גם לזוגיות. כשאין זמן שקט ביחד זה יוצר הרגשה לא טובה ומשפיע על שאר היום. כשמצליחים לפנות קצת שקט במצב הזה, בלי קשר לגיל הילדים ואפילו אם הבית מרגיש כמו מועדון נוער לפעמים, זה משפיע עלינו לטובה ונותן סבלנות וכוח".

***

כמה טיפים מעשיים לסיכום:

·      שינוי ה'תקליט הפנימי' - נסו לשנות את ה'תקליט הפנימי' שלכם ולומר לעצמכם: החופש הגדול הוא טוב, הילדים הם טובים ואתם הורים טובים. החופש הוא הזדמנות לשהייה משותפת ולחיזוק הקשר. אמנם הוא מאתגר ומעייף, אך להיות הורה זו שליחות. מי שנתן לנו את השליחות הזו ודאי ייתן לנו כוחות להתמודד איתה ולעבור את התקופה של החופש בטוב.

·      תכנון מוקדם - חשוב להתכונן לחופש מראש: נסו לתכנן כל שבוע מראש ולהחליט מה תעשו בכל יום. כדי להצליח בכך צריך לעשות תיאום ציפיות (מומלץ שיחה מקדימה) בין בני הזוג, לבחון את המשאבים שעומדים לרשותכם מבחינת הזמן, הכסף, הכוחות הנפשיים וכו', ולאחר מכן לשוחח עם הילדים, לעדכן ולשתף גם אותם. 

·      זמן קבוע ללימוד - נכון להקפיד על שגרה של לימוד בבית. לימודי קודש או חול, אנגלית, חשבון, תורה או משנה. העיקר שלכל ילד יהיה זמן קבוע בכל יום שבו הוא ילמד משהו בהמשכים. אפשר לתגמל ולתמרץ בעזרת פרסים קטנים וכיפיים. זה עושה סדר בנפש.

·      זמן זוגי -  חשוב מאוד לשמור על זמן מיוחד לזוגיות, כדי ליצור לעצמכם אי של שפיות בתוך הים הגועש. כמה דקות בכל יום או שעה בשבוע. שבו רק שניכם, עם קפה או גלידה. דברו, שתפו, צחקו, תכננו את השבוע הבא ותמכו אחד בשני. כשאתם יחד בצוות – הכול יותר פשוט.

אתר בנין שלם מציע לכם שיעורים חינמיים לצפייה. חפשו שיעורים נוספים בנושאי הורות בחופש הגדול.

בהצלחה!