אני בלחץ, איך להירגע?

אסתי ארנד

דף הבית  >  שאלות ותשובות  >  אני בלחץ, איך להירגע?

אני בת 26, נשואה ואימא לשני ילדים (4.5 ו-2). בשנה האחרונה עשיתי הסבה מקצועית מהוראה לקלינאות תקשורת. מאז תחילת הלימודים התחילו לי מעין התקפי חרדה, לחץ פתאומי, דפיקות בחזה, בכי רב וחוסר תפקוד. אני יודעת שהשינוי מלחיץ אותי מאוד, ואני מפחדת שהילדים ייפגעו כתוצאה מהלימודים כיוון שאני חוזרת יומיים בשבוע בשעה 18:00. בעלי תומך בי, וכך גם הוריי, אך אני עדיין בתחושה של מתח תמידי וחוסר רוגע שמשפיע על הבית. מה אני יכולה לעשות כדי להירגע? אני רוצה להחזיר לי את השמחה והאמונה שבחרתי בדבר הנכון, כך שהבית לא יחווה את הלחץ שלי, ושהלחץ לא ייצא על הבעל והילדים. 

בנוסף, אני מחפשת רעיונות לספרים שמתאימים לילדים כדי שאוכל לספר לילדיי לפני השינה, בנושאי מידות, פרשת שבוע וכדומה, כך שלפחות יהיה לי זמן קבוע בכל יום עם הילדים, גם אם לא הספקתי לבלות איתם אחר הצהריים. אשמח אם תוכלי לייעץ לי מה מתאים. תודה רבה.

תשובה:

אני שמחה איתך על ההחלטה לעשות הסבה מקצועית, נראה שההחלטה התקבלה אחרי שיקול דעת ובחירה בנושא שקרוב יותר לרצונותייך. נראה שאת בוחרת במשהו שיתאים לך ולוקחת את הלימודים הנוכחיים ברצינות, משקיעה בהם, ומוצאת את עצמך בניגוד בין שני רצונות. האחד הוא להתמסר לגידול הילדים, להעניק להם את המיטב והמירב, ובמקביל ללמוד בשקדנות ולהגיע להישגים נאים.

 

כשאת בתווך, את במתח עצום, לחץ ודאגה, שבאים לידי ביטוי במיחושים גופניים ובתפקוד חלקי לקוי. טבעי שהשינוי מביא ללחץ, וכן הרצון להצליח בשני האתגרים בגדולים שלפנייך. יתכן שאת שואפת למושלמות, ורוצה לעשות הכול עד הסוף. את בתחילת תהליך הלימודים, והשינוי, וההיעדרות הממושכת מהבית הנובעת ממנו, מורגשים מאוד. החוויה היא ש"כל ההתחלות קשות".

 

אז מאיפה אפשר לקחת את הרוגע?

 

א.      מהאמונה שבחרת במקצוע שמתאים לך.

 

ב.      מהידיעה שבמשך הזמן תתרגלי למשך הלימודים.

 

ג.       מהתמיכה מצד סובבייך – בעלך והורייך.

 

 

 

וכמה רעיונות מעשיים:

 

כשאת מרגישה שהמתח מציף אותך נסי לנשום אוויר מלוא ריאותייך, לשתות כוס מים, ולומר לעצמך משפטים מרגיעים כגון "אני מקווה שהלחץ יחלוף", "אצליח לעמוד במשימות הרבות שלפני", "המאמץ משתלם" וכדומה. תוכלי כמובן להוסיף משפטים נוספים להרגעתך. יחד עם זה, כשאת בלימודים התרכזי בהם, ובשעה שאת בבית עם בעלך והילדים השקיעי בהם. נסי לתת יחס אישי לכל אחד מהם, גם מעט זמן ייתן מענה של אכפתיות וקרבה. דמייני את עצמך צולחת את שנות הלימודים המייגעות והמתישות ועובדת בתחום הקרוב ללבך. הודי לבעלך ולהורייך על חלקם במאמץ המשפחתי – "כמה טוב שיש לי אותך, אתכם לצידי".

 

הילדים כרגע חווים אימא משקיעה, אבא מסייע ומשפחה מאוחדת. כשתפני מבט לחלקים היפים שבביתכם, תוכלי להיות שמחה ונינוחה יותר, וילדיכם ירוויחו. הם רוצים אימא יציבה שבטוחה בעצמה, וגם אם יש קשיים היא לא ממש נבהלת.

 

לגבי השאלה על הספרים: סיפור לפני השינה מומלץ בחום, הוא מרגיע, ומטביע בתת המודע קרבה לאימא, חום ואהבה. אפשר להיעזר בספריה האהובים של יוכבד סגל - כה עשו חכמינו, או ספריה של רבקה אליצור, או בסדרת הספרים "הפרשה מספרת" - על פרשת השבוע. אפשר גם לספר סיפורי חוויות אישיים שלנו, בהתאם לגיל הילדים. יש מבחר עצום בכל ספריה ציבורית ובחנויות הספרים.

 

מקווה שהרוגע ישרה בביתכם.

 

בהצלחה רבה.

 

אסתי ארנד, יועצת מכון בנין שלם